Zašto SEO gubi na važnosti?

SEO stručnjaci i njihova obećanja

Ako imate poslovnu e-mail adresu velika je vjerojatnost da ste dobili reklamni mail informatičke tvrtke koja Vam nudi usluge optimizacije Vaše web stranice za internet tražilice. Često u takvim ponudama čitamo fraze poput „prva tri mjesta na google-u! Garantirano! – SEO usluge“ „sigurno povećanje prometa na stranici – SEO“ “budite na prvoj stranici google-a – SEO“. Treba li vjerovati ovakvim i sličnim reklamnim sloganima koji iskaču iz mail sandučića?
Cijela priča zvuči logično, dapače, svi mi koristimo google, ako je Vaša stranica prva sigurno ćete dobiti najviše korisnika a to će onda značiti i najveći dio tržišnog kolača. I sve to besplatno! Dobro, platit ćemo SEO stručnjacima ali jednom kad budemo prvi kao što su nam obećali kolač je naš a troškova nema.

Loše vijesti za SEO ljubitelje

Nažalost, gore navedene informacije su zastarjele.
Google je u vremenu dok su se SEO stručnjaci bogatili (ne sasvim nezasluženo) i dalje marljivo razvijao svoj algoritam pomoću kojeg rangira stranice kad tražite određeni pojam.
Google svoj alogritam pretraživanja (algoritam je skup varijabli koje se uzimaju u obzir pri prikazivanju rezultata pretrage svakom pojedinačno korisniku <—tooltip) nadograđuje pa postoji velika opasnost da dojučerašnji pravilan SEO odjednom više ne donosi nikakve rezultate.
Kad Vam google izbaci rezultate pretrage možete biti gotovo sigurni da iste rezultate nećete dobiti na drugom računalu. Razlog tome je što googleov algoritam uzima u obzir povijest pretraživanja na računalu, lokaciju samog računala i ostale faktore pri prikazivanju stranice sa rezultatima pretraga SERP(Search Engine Result Page).
Dakle, koliko god vi optimizirali Vašu stranicu, google će optimizirati svoj algoritam za pretragu i odjednom ćete se naći u začaranom krugu SEO optimizacije koja traje beskonačno i ne daje mjerljive poslovne rezultate u vidu dovođenja novih korisnika na Vašu web stranicu.
Pogledajmo kako izgleda tipična stranica googl-a (SERP – search engine results page) nakon što pretražimo pojam:

Na vrhu stranice vidimo tri rezultata koji se ističu od ostatka po svijetlo žučkastoj pozadini. Ova tri rezultata su stvaraju Vašoj stranici probleme čak i da su Vaši stručnjaci napravili dobar posao i doveli Vas do prvog mjesta. Sami SEO stručnjaci priznaju kako ta tri rezultata kanibaliziraju ostale rezultate na stranici što znači da im oduzimaju najveći dio prometa. Kao što vidite na slici, Vi kao prvi rezultat zapravo niste prvi! Istraživanja korisničkog ponašanja nam govore da oko 60 – 70% korisnika(ovisno o istraživanju) nije svjesno činjenice da su ta tri rezultata oglasi generirani od strane Google AdWords-a. Misleći da su ti rezlutati dio prirodne pretrage nesvjesno odlaze na stranice koje su platile jednu od gornje tri pozicije na SERP-u.

Prednosti Google AdWords-a

Prije nego krenemo nabrajati prednosti Google AdWords-a, recimo odmah na početku da AdWords nije besplatan. Dobra vijest je da se plaćaju samo klikovi na oglas. Dakle, prikazivanje oglasa je besplatno, plaćate samo korisnike koji su putem oglasa došli na Vašu stranicu. Cijena klika ovisi o velikom broju faktora koji su cijela tema za sebe ali navedimo samo najbitnije kao što su odabrana ključna riječ, konkurencija, kvaliteta stranice… Sustav je za početnike dosta zahtijevan i iziskuje vrijeme i znanje koje većina tvrtki nema te i sam Google savjetuje zapošljavanje dodatnog zaposlenika ili web studia sa potrebnim znanjima za uspješno vođenje AdWords kampanje.
Ključne značajke AdWords sustava:

  • Mogućnost kreiranja velikog broja različitih formata oglasa
  • Razne vrste plasiranja oglasa kao što su pretraživačka mreža ili partnerske stranice.
  • Točno definiranje kruga korisnika kojima će se prikazivati oglasi(grad, županija, država ili radius od xy km)
  • Plasiranje oglasa prema ključnim riječima koje korisnici upisuju u potrazi za Vašim proizvodima
  • Mogućnost praćenja uspješnosti kampanje putem velikog broja parametara, npr. konvezije – korisnik koji kupi proizvod a došao je putem oglasa se bilježi u sustav i tošno znate koliko ste potrošili klikova po dobivenom kupcu.

Jednostavna računica

Kako bismo jednostavnije jednostavnije shvatili AdWords (google najveći dio zarade generira zahvaljujući AdWords-u) postavit ćemo jednostavan primjer.

Vi ste poduzetnik koji prodaje svoje proizvode putem interneta. Imate web trgovinu i dnevno 100 posjetitelja. Na tih 100 posjetitelja dnevno imate 2 narudžbe i zaradu od 400 kn po narudžbi.
Kako biste promovirali Vašu stranicu odlučujete se za budžet od 50 klikova dnevno po cijeni od 2kn po kliku. Povećanje prometa od 50% na stranici bi trebalo rezultirati povećanjem narudžbi od 50% tj. Jedna nova narudžba dnevno. Evo cijele računice:

Početno stanje:

100 korisnika = 2 narudžbe
Vrijeme AdWords kampanje:
50 novih korisnika dnevno x 2kn po korisniku = 100 kn dnevno
novih 50 korisnika= 1 narudžba
Profit za vrijeme kamapnje:
150 korisnika dnevno= 3 narudžbe dnevno = 600kn profit dnevno
600kn profit – 100kn ulog za klikove = 500 kn profit ukupno dnevno

Iako je ovo krajnje jednostavan prikaz funkcioniranja AdWords sustava nadamo se da ste shvatili njegovu osnovu i način na koji Vam može pomoći kako u promicanju Vaše web stranice tako i u prodaju Vaših proizvoda.

Objavljeno: 3. Prosinac 2012 u kategoriji: Blog

Back to Top

Posjećujete staru verziju Intraweb stranice. Molimo posjetite novu, obnovljenu verziju na domeni:

intraweb.hr