Responsive Web Design – Responzivan i adaptivan web dizajn

responsive designResponsive Design

Responsive Design

Responsive Design

Responsive Design

Responsive Web Design je budućnost web dizajna

Web stranice odavno nisu statične u pogledu sadržaja, mjenjaju se novosti, proizvodi i akcije, dodaju se podstranice i razne funkcionalnosti. Sustavi za upravljanje sadržajem stranice (CMS) pomažu nam u stalnom osvježavanju sadržaja stranice.

Zadovoljni ste Vašom novom web stranicom i odlučili ste vidjeti kako izgleda na mobitelu i tabletu. No, izgleda kao brat patuljak Vaše predivno dizajnirane web stranice: tekst se ne vidi i nije čitljiv, slike su još manje, novosti su “pobjegle” negdje desno izvan ekrana… U ovakvoj situaciji počnete kriviti mobitele i tablete zbog njihovih malih ekrana, i pitate se: “Pa kako da stranica izgleda dobro na ovako malom ekranu?”

Dva su moguća rješenja. Prvo je izraditi nekoliko verzija stranice; jednu za desktop računala, jednu za mobilne uređaje, jednu za tablete, jednu za iphone, ipad… Da, možemo za Vas razvijati stranice do besvijesti i opet bi u skoroj budućnosti izašao neki novi uređaj koji nismo pokrili silnim verzijama web stranice i na kojem i dalje Vaša stranica izgleda kao deformirani brat Vašeg izvornog dizajna.

Drugo, jednostavno rješenje problema prikazivanja web stranice na raznim uređajima različitih veličina ekrana je responzivni dizajn (eng. responsive design). Kao što CMS pomaže pri mijenjanju sadržaja stranice, tako responzivne tehnike pomažu pri mijenjanju dizajna stranice ovisno o uređaju i/ili veličini ekrana. Nekoliko je prednosti responzivnog dizajna nad izradom više verzija iste stranice:


Responsive design – Automatska prilagodba elemenata

Glavna prednost responzivnog dizajna je mogućnost automatske prilagodbe raznim veličinama ekrana. Vašoj stranici može se bez problema pristupati s bilo kojeg uređaja (na veliko zadovoljstvo korisnika). Responsive design stranice se prilagođava uređaju i prikaz istog sadržaja stranice prilagođen je uređaju na kojem se prikazuje. Ova mogućnost prilagodbe raznim veličinama ekrana mijenja industriju web dizajna i diže poslovne stranice na višu razinu, što Vas čini konkurentnijim na tržištu.

Ovisno o veličini ekrana, Vaša stranica će se pomicati, sadržaj stranice će se premještati, slike će promjeniti veličinu kao i font teksta ako je potrebno, čak će i izbornik promijeniti izgled u potpunosti i zapravo cijeli razmještaj elemenata, a sve u cilju što bolje korisnikove interakcije s web stranicom.


Responsive design omogućuje jednostavno održavanje

Izrada više verzija web stranice je skupa i nezgrapna opcija. Razmotrite scenarij gdje imate desktop verziju, mobilnu verziju i verziju stranice za tablet; morat ćete utrostručiti napore ukoliko želite napraviti ikakvu izmjenu.

Responzivni dizajn rješava taj problem. Stranica se prikazuje na svim uređajima i veličinama ekrana, i potrebno je napraviti izmjenu u samo jednom CMS sustavu. Dugoročno, responzivni dizajn skraćuje vrijeme održavanja stranice i štedi Vaš novac.

Responsive design i SEO prednosti

Jedno web rješenje, odnosno jedna web stranica omogućava da struktura linkova ostaje jednaka i izmjene sadržaja se događaju sinkronizirano za sve uređaje. Neovisno da li Google-ov robot pretražuje Vašu stranicu kao desktop, iphone ili tablet, rezultat će uvijek biti optimiziran i jednak.


Responsive design je dugoročno i isplativo rješenje

Dugoročno gledano, responzivni dizajn je svakako put kojim će ići razvoj web stranica. Web stranica koja izgleda odlično na svima uređajima veliki je plus za budućnost, kad će broj mobilnih korisnikasamo još više rasti. Ne dozvolite da prikaz Vaše savršene web stranice ne izgleda savršeno na svim uređajima.

Intraweb preporučuje svim svojim klijentima da izaberu responzivni dizajn (eng. responsive design) kao web rješenje koje će trajati i donosti pozitivne rezultate.

Objavljeno: 29. Studeni 2013 u kategoriji: Blog

Back to Top

Posjećujete staru verziju Intraweb stranice. Molimo posjetite novu, obnovljenu verziju na domeni:

intraweb.hr